Így szól:
- 120g gyömbér pucolva és szeletelve
- 218g világos barnacukor* (most nekem kandiscukor lett)
- 200gr sima kristálycukor
- 0,5l víz
- 2tk egész zöld kardamom (barnától lehet füstösebb lenne)
- 1tk egész szegfűbors
- 1tk egész fekete bors (nekem most színes bors lett)
- 1 citrom leve (az 5xös mennyiséghez)
Mindent felteszünk főni. Forrásig hevítjük, majd levesszük és gyöngyözve forrni hagyjuk, negyed órát. Átszűrjük, sűrű szövésű szitán vagy muszlinon. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk és strelizált, forró üvegekben merjük és száraz dunsztba.
Citrom karikával és szénsavas vízzel ihatjuk.
A megmaradt gyömbérből pedig készülhet kandírozott gyömbér, a következő leírás alapján készítem el, ami ITT található:
alap recept röviden, linkre kattintva bővebben olvasható:
- 500gr gyömbér pucolva, szeletelve
- 1,2-1,5l víz
- 70dkg cukor+10dkg hempergetni
- csipet só
2. feltenni főni annyi vizzel, ami ellepi, ebben 2x10/20 percig forraljuk, hogy ne legyen olyan csípős
3. 2x lefőzött gyömbért leszűrjük, majd felöntjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük, míg a 106 fokot el nem éri. Mivel, nekem nincs hőmérőm, ezért kb. szirupos állagig főzöm.
4. ha kész, leszűrjük, kicsit szoktam várni, félig ha már száraz, akkor forgatom bele a cukorba s sütőpapíros tálcát szárítom, a raditáron kb. 2-3 napot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése